понеділок, 23 вересня 2019 р.

Наказ про проведення районного фестивалю STEAM-проєктів

НАКАЗ НАЧАЛЬНИКА
ВІДДІЛУ ОСВІТИ
ГАЙВОРОНСЬКОЇ РАЙОННОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ


Від  23 вересня  2019 р.                                                                                             № 140
м. Гайворон


Про проведення районного
фестивалю STEAM-проєктів


  Відповідно до законів України "Про освіту", "Про загальну середню освіту", "Про позашкільну освіту", "Про наукову та науково-технічну діяльність", "Про інноваційну діяльність", Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти на період до 2029 року "Нова українська школа", затвердженої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 грудня 2016 року № 988-р, наказу відділу освіти районної державної адміністрації від       09 квітня 2019 року № 52 "Про реалізацію районного проєкту", листа Державної наукової установи "Інститут модернізації змісту освіти" від 22 серпня 2019 року            № 22.1/10-2876 "Методичні рекомендації щодо розвитку STEM-освіти у закладах загальної середньої та позашкільної освіти у 2019/2020 навчальному році" та з метою розвитку інформаційно-освітнього простору регіону, забезпечення ефективного впровадження регіональної системи  STEM-освіти

НАКАЗУЮ:

         1. Провести 08 жовтня 2019 року о 9.00 на базі Комунального закладу "Гайворонський ліцей №2" районний фестиваль-конкурс STEAM-проєктів, приурочений річниці з дня народження Василя Сухомлинського.

2. Затвердити умови  районного фестивалю STEAM-проєктів (додаток 1) та склад журі фестивалю-конкурсу (додаток 2).

3. Керівникам закладів загальної середньої освіти,  до 27 вересня 2019 року зареєструвати колективні проєкти, які будуть брати участь у фестивалі, за посиланням - https://forms.gle/rm9sWEsZQL2Wogq67

4. Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.


Начальник  відділу освіти
районної державної адміністрації                          Олександр ГРОДЗІЦЬКИЙ

Додаток 1
до наказу начальника відділу освіти районної державної адміністрації
від 23 вересня  2019 р. № 140

Умови проведення районного фестивалю-конкурсу STEAM-проєктів, приуроченому річниці з дня народження Василя Сухомлинського

STEM – це поєднання науки, техніки, інженерної думки, збагачене математичним моделюванням та можливостями науки математики для наукового дослідження та інженерних розрахунків. Використовують також STEАM – розуміючи А – як "art",  мистецтво"  та "all", всі. А також зустрічається акронім  STREAM, де R – додають для привернення уваги до робототехніки.
З метою підготовки сучасного вчителя, як фасилітатора, лідера, консультанта – провідника змін до роботи у Новій українській школі методисти методичного кабінету розпочали реалізацію районного проєкту за темою "STEM-освіта – TREND, актуальна складова індивідуальної освітньої траєкторії розвитку сучасного педагога" на 2019-2020 роки у закладах освіти Гайворонського району (наказ відділу освіти від 09 квітня 2019 р. № 52 "Про реалізацію районного проєкту"). Створено віртуальну творчу майстерню педагогів "Від STREAM-навчання дошкільників до STEM-освіти"

Керівники та учасники цього проєкту вважають, що всі перелічені напрямки в STREAM-освіті надзвичайно важливі та відіграють виключну роль у житті регіону.
Пропонуємо взяти участь районному фестивалі-конкурсі STEAM-проєктів, приуроченому річниці з дня народження Василя Сухомлинського (далі – Фестиваль-конкурс).
Запрошуємо  юних дизайнерів та винахідників, учнів закладів загальної середньої освіти, вихованців Гайворонського міжшкільного навчально-виробничого комбінату  та Гайворонського районного Центру дитячої та юнацької творчості.
І. Мета і завдання Фестивалю-конкурсу
1.1. Метою Фестивалю-конкурсу є: популяризація ідей STEM-освіти, формування у дітей та молоді креативного мислення та інноваційного підходу до створення навколишнього предметного середовища; розвиток художньо-творчих здібностей, сприяння зростанню творчого та культурного потенціалу талановитої молоді Гайворонського району шляхом створення конкурсного конкурентного середовища; розвиток нових напрямків  творчої діяльності молоді.
1.2. Завданнями Фестивалю-конкурсу є:
-  розвиток науково-технічної творчості в Гайворонському районі, поширення культури винахідництва,  підвищення творчої активності учнів в галузі моделювання та конструювання, формування навичок роботи в проекті;
-  виявлення обдарованих та талановитих учнів;
-  залучення молоді до розуміння змісту та сутності сучасного мистецтва шляхом проектної діяльності;
-  збільшення мережі гуртків юних винахідників та дизайнерів у позашкільному начальному закладі;
-  узагальнення і поширення досвіду роботи педагогів у галузі науково-технічної творчості та декоративно-ужиткового мистецтва, предметів природничо-математичного, естетичного, технологічного циклів;
-  організація змістовного дозвілля учнівської молоді, обмін творчими ідеями серед юних майстрів.
1.3. Учасниками Фестивалю-конкурсу є учні та вихованці закладів загальної середньої освіти, міжшкільного комбінату  та позашкільного навчального закладу Гайворонського району.
ІІ. Терміни та місце проведення Фестивалю-конкурсу
 Фестиваль-конкурс проводиться 08 жовтня 2019 року в актовій залі Комунального закладу "Гайворонський ліцей №2".  Початок о 9.00. Реєстрація учасників о 8.45.
ІІІ. Організація проведення  Фестивалю-конкурсу
3.1. Організаторами  Фестивалю-конкурсу є  методичний кабінет відділу освіти районної державної адміністрації за підтримки Гайворонської районної ради та обласного навчально-методичного центру освітнього менеджменту та координації діяльності методичних служб КЗ "Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського".
3.2. Загальне керівництво підготовкою та проведенням Фестивалю-конкурсу здійснює відділ освіти районної державної адміністрації.
ІV. Загальні положення Фестивалю-конкурсу
Конкурсні роботи - STEAM-проєкти мають відповідати тематиці та ідеї фестивалю-конкурсу, відображати інтеграцію предметів з дослідницьким компонентом.
Кожен заклад освіти подає 1 роботу на конкурс. Захищати проєкт може один або декілька учнів.
Для участі у Фестивалі-конкурсі необхідно до 27 вересня 2019 року зареєструвати колективні проєекти за посиланням - https://forms.gle/rm9sWEsZQL2Wogq67 .
         Під час проведення  Фестивалю-конкурсу кожен заклад презентує свій STEAM-проєкт, над яким, учнівський та педагогічний колектив працювали з квітня по вересень 2019 року. Під час презентації необхідно представити членам журі та глядачам готовий продукт, який став підсумком інтегрованого дослідження та розповісти, як діти працювали над реалізацією проєкту.
Час на захист проєкту: до 5 хвилин.
Матеріали щодо роботи над STEAM-проєктом (розробки заходів, презентації, відео, фотографії) надсилаються на електронну пошту методичного кабінету rmkvohayvoron@ukr.net/ для подальшої їх публікації на сайті віртуальної творчої майстерні педагогів "Від STREAM-навчання дошкільників до STEM-освіти".
V. Критерії оцінювання захисту STEAM-проєкту
 Оцінювання конкурсних робіт відбуватиметься за такими критеріями:
-  інтеграція предметів під час дослідження (0-5 балів);
-  оригінальність (здатність автора побачити нове, незвичайне у звичайному, 0-5 балів);
-  суспільна значущість (презентаційній продукт повинен бути корисний для суспільства, 0-5 балів);
-  естетична цінність (продукт, який презентується повинен бути гарно оформлений, 0-5 балів);
-  вміння чітко й лаконічно висловлювати свої думки, яскраво презентувати роботу закладу освіти над проектом (0-5 балів).
VІ.  Умови визначення переможців та нагородження призерів
6.1. Підсумки Фестивалю-конкурсу здійснює журі згідно з затвердженими критеріями оцінювання.
6.2. Переможці та лауреати Фестивалю-конкурсу будуть відзначені грамотами  відділу освіти районної державної адміністрації.
          

___________________________


Додаток 2
до наказу начальника відділу освіти районної державної адміністрації
від 23 вересня  2019 р. № 140



Склад журі районного фестивалю-конкурсу STEAM-проєктів, приурочений річниці з дня народження Василя Сухомлинського

Голова журі:

ГРАБОВИЙ Дмитро                        - Миколайович (за згодою)
голова Гайворонської районної ради.

Заступник голови журі

ГРОДЗІЦЬКИЙ Олександр           -     Васильович                                                                              
начальник відділу освіти районної державної адміністрації.

Члени журі:

КАСЬЯНЕНКО                                -
Вікторія Олександрівна
завідувач методичного кабінету відділу освіти районної державної адміністрації;

РЯБОКУЧМА                                 -
Алла Дмитрівна           
методист методичного кабінету відділу освіти районної державної адміністрації;

ГОНЧАРУК                                     -
Галина Володимирівна
методист методичного кабінету відділу освіти районної державної адміністрації;

ІЩУК Сергій Іванович                   -
директор Гайворонського міжшкільного навчально-виробничого комбінату;

ГЛІЗНУЦА Олена Іванівна          -
виконуючий обов’язки директора Гайворонського районного Центру дитячої та юнацької творчості;

МУДРИЙ                                           -
Іван Левкович
методист з профорієнтаційної роботи Гайворонського міжшкільного навчально-виробничого комбінату.


____________________________


Немає коментарів:

Дописати коментар